2014. január 24., péntek

Székelyudvarhely, katonai temető - irányfüggő térérzékelés analízis

A terület terepviszonyaiból és lineáris, vonalszerű felépítéséből eredően a megközelítés irányától nagymértékben függ az érzékelt tér jellege, formája, a benne elhelyezkedő elemek hangsúlya és az útvonal hossza, vonalvezetése. Az alábbi ábrákon sematikusan jelöltük az érkezési irányonként eltérő mentális térképet, az érzékelt teret.
Lentről felfelé haladva az emelkedő lépcsősor hosszúnak tűnik, megérkezve a sírkápolnához szűk bejárati rész fogad, a kápolna túloldalán a katonai temető és a hősi emlékmű tűnik fel, csak az emlékműhöz érve látjuk meg a civil temetőt a tőlünk balra elhelyezkedő lejtől. A terület sarkában található katonasírok ebből az irányból objektumszerű elemként épülnek a látványba. Mellettük elhaladva az út bizonytalanul kanyarodik fel a felső területre. Mivel nincs konkrét közelben látható objektum, mely fenntartja az érdeklődést, és a terep is nehezíti a haladást, a szerpentint hosszabbnak érzékeljük. Megérkezve a csillagvizsgáló épületéhez az újabb érdekes pont már egyértelművé teszi a megtett út célját. A csatlakozó terület a felső végpont felé szűkül, ismét elbizonytalanítva a látogatót a továbbhaladásban.

Fentről lefelé haladva már messziről feltűnik a csillagvizsgáló épülete, az út érzékelt hossza emiatt meghosszabbodik. Mellette elhaladva a kanyarodó út szélessége egyértelműen jelzi a lehetőséget a továbbhaladásra a lejtőn. A lejtő felénél már átsejlik a katonai temető és az emlékmű, valamint szép kilátás nyílik a környező tájra. Az alsóbb térrészre érve a katonasírok sora hosszan nyúlik el az út mellett, végében az emlékmű biztos látványán talál nyugvópontot a szem. Mellette feltűnik a civil temető, majd továbbhaladva a katonasírok kisebb csoportja, a fenyő és a kápolna látványos együttállása. A hátat fordító kápolna melletti átjárók ebből az irányból is szűkek, elbizonytalanítják az érkezőt a továbbhaladás lehetőségében. Az épület tájolásából eredően sejteti, hogy körüljárható, illetve a túloldalon a feltételezett bejárathoz továbbhaladásra alkalmas út érkezik. A lépcsősoron lefelé haladva gyorsan elérhető a terület alsó végpontja.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése